Tijn Elferink

Gezondheidsjournalist
HomeOver Tijn ElferinkPresentatiesBoekenVideo’sNieuwsContact
Home
Over Tijn Elferink

Over Tijn Elferink

Zijn artikelen staan regelmatig in de top van meest gelezen artikelen. Ook is Tijn regelmatig te horen en te zien op radio en televisie. Zo is hij voor gezondheidsonderwerpen vaste gast op NPO Radio 2.

Tijn geeft bij bedrijven en op congressen presentaties over gezondheid. Gezondheid is een fascinerend onderwerp: we zijn het (bijna) allemaal geweest, de meesten zijn het en we willen het zo lang mogelijk blijven.

Maar gezonder leven, hoe doen we dat? Iedereen heeft er een mening over en daarom wordt er veel over gezondheid gezegd en beweerd. Extremen krijgen vaak te veel aandacht: dat geldt zeker voor voeding, maar ook voor sport, slaap en ontspanning.

De waarheid ligt vaak in het midden. We zijn volgens Tijn te veel met gezondheid bezig. Met superfoods, supplementen en yoga is de focus op gezondheid soms bijna ongezond. In plaats van te focussen op wat gezond is, kunnen we beter kijken naar wat ongezond is. En onze ongezonde gewoontes stapje voor stapje afbouwen.

Gedragsverandering

Een gezonde leefstijl gaat verder dan kennis; het gaat ook om gedragsverandering. Tijn laat je graag zien hoe hij mensen helpt om betere keuzes te maken. Keuzes die gezond zijn voor ons lichaam en voor de aarde.

We eten superfoods, drinken kefir en slikken visolie. We plannen de week zo vol met yogalessen, dat we er haast stress van krijgt. Volgens gezondheidsjournalist Tijn Elferink (AD en NU.nl) hebben we een ongezonde focus op gezondheid.

Journalist met een missie

Tijn is auteur van boeken als Kusje Erop en Fijn dat je er bent en schrijft columns en rubrieken voor onder andere AD en NU.nl. Zijn missie: jou helpen gezondere en duurzamere keuzes te maken. Thuis en op het werk.

Als directeur bij een zorgverzekeraar drong het tot hem door hoe ongezond we leven. We worden weliswaar steeds ouder, maar we leven ook langer in ongezondheid. Daardoor rijzen de zorgkosten de pan uit; die verdubbelen tussen 2016 en 2040.

Mythes

Hoe kunnen we gezonder leven? En wat is gezond? Fabrikanten beloven van alles. En zelfuitgeroepen influencers shoppen in wetenschappelijke literatuur naar onderzoeken die het best in hun straatje passen. Tijn bindt de strijd aan met gezondheidsmythes en gezondheidsfabels. Met een vlijmscherpe pen veegt hij de vloer aan met kokosolie, multitasken en detoxkuren.

Maar er is meer nodig dan kennis. Want als goede dieetboeken zouden werken, hadden veel meer mensen een gezond gewicht. En als we zouden doen wat we ons voornemen, hadden sportscholen geen slapende leden.

De werkelijkheid is dat de helft van de Nederlanders te zwaar is. Op een gemiddelde werkdag zitten we 9,5 uur. Overdag Zoom en Teams, ’s avonds Netflix.

Hoe kun je gedrag duurzaam veranderen? Als gedragsdeskundige onderzoekt Tijn hoe je je tegen ongezonde verleidingen kunt wapenen. Met technieken uit de psychologie lukt het wél om minder te snoepen. Meer te bewegen. Beter te slapen.

De sleutel is niet het toevoegen van gezondheid. Gezondheid zit niet in een pil en staat niet in de vele zelfhulpboeken. Dat zijn verdienmodellen van fabrikanten en influencers. Wel effectief: ongezonde routines afbouwen. Minder zitten, drinken, snoepen, roken en stress.

Omgeving

Ook aan de beste intenties zitten grenzen. Daarom moet ook onze omgeving veranderen (landscaping). Dat is een taak voor overheid en politiek. En werkgevers hebben de verantwoordelijkheid te zorgen voor een gezonde werkvloer. En dat gaat verder dan een gratis banaan.

Een onafhankelijke journalist met jarenlange ervaring in de financiële sector; dat maakt Tijn een unieke spreker. Met bevlogenheid en humor neemt hij je als een razende mee in de gezondheidsshow. Een kijkje in de journalistieke keuken, moderne kwakzalverij, de gezonde werkvloer.

Healthy people, healthy planet

Na dit verhaal heb je concrete tips en technieken waarmee iedereen meteen gezondere en duurzamere keuzes kan maken. Want wat goed is voor het lichaam, is vaak ook beter voor het klimaat en de planeet. Samen maken we Nederland elke dag een beetje gezonder.

"Fijn dat je er bent is de beste voorbereiding op het mantelzorgschap."
- Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
"Fijn dat je er bent. Belangrijk om te lezen, belangrijk om tegen je naasten te zeggen."
- Frank van der Lende, radiopresentator
"Fijn dat je er bent is een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn."
- Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Boeken

Fijn dat je er bent, Kusje erop en Dit boek is gezond.

Bekijk de boeken

Tijn Elferink boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op

Social media

© 2024 - Tijn Elferink en sprekersbureau Quality Bookings