Tijn Elferink

Gezondheidsjournalist
HomeOver Tijn ElferinkPresentatiesBoekenVideo’sNieuwsContact
Home
Zorgpremies bekend: tweelingpolis overbodig en en restitutiepolis peperduur

Zorgpremies bekend: tweelingpolis overbodig en en restitutiepolis peperduur

De zorgpremies zijn bekend, al is dat niet het belangrijkste nieuws uit zorgverzekeringsland. Het vaststellen van de nieuwe premie was voor zorgverzekeraars lastiger dan ooit. En dat heeft te maken met het échte nieuws: de verbetering van de risicoverevening. De risico-wat? Kom ik op terug, maar alvast een lang verhaal kort: hiermee zijn tweelingpolissen zinloos geworden. Althans, in theorie.

Niet eerlijk

De risicoverevening, dus. De nogal-kort-door-de-bocht-versie: de zorgkosten van alle verzekeraars (alleen basisverzekering) gaan op één grote hoop en worden ‘eerlijk’ onder de verzekeraars verdeeld. Maar ja, wat is eerlijk? De verdeelsleutel was niet perfect en dat zorgde ervoor dat verzekeraars meer geld kregen voor gezonde verzekerden dan voor zieke verzekerden.

Zorgverzekeraars mogen niemand weigeren, ze mogen zich ook niet specifiek op gezonde mensen richten (‘Verzekeren voor hogeropgeleiden’ mag dus niet). Dus bedachten ze een truc om stiekem op gezonde verzekerden te jagen.

Tweelingpolissen

Twee polissen van dezelfde verzekeraar die nauwelijks verschillen, maar de een is wel veel duurder dan de andere. Daarvoor bedacht ik in 2021 het woord tweelingpolis, dat inmiddels is ingeburgerd.

De goedkope variant kon alleen worden afgelopen met een eenvoudige aanvullende verzekering. Een uitgebreide aanvullende verzekering was alleen mogelijk in combinatie met de dure variant. Zo lokten verzekeraars gezonde verzekerden, terwijl minder gezonde verzekerden voor dezelfde verzekering meer moesten betalen.

Het goede nieuws is dus: dat probleem is opgelost. Het gevolg: de premieverschillen tussen hoofdlabels en B-merken is dit jaar veel kleiner. Tweelingpolissen bestaan nog wel, maar verdwenen zijn ze (nog) niet.

Restitutiepolis peperduur

Wat mij verder opviel: er zijn nog maar drie restitutiepolissen over (in 2023 zijn dat er nog zeven). De premies voor deze polissen met vrije zorgkeuze zijn stevig:

  • ASR: 170,95 euro per maand.
  • Menzis: 161,75 euro per maand.
  • Aevitae: 160,95 euro per maand.

Interessant? Ik kan je op de hoogte houden van zorgverzekeringsnieuws.

Laatste blogberichten

Asperges: een feestje in de keuken (en de slaapkamer)
Blog overzicht
"Fijn dat je er bent is de beste voorbereiding op het mantelzorgschap."
- Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
"Fijn dat je er bent. Belangrijk om te lezen, belangrijk om tegen je naasten te zeggen."
- Frank van der Lende, radiopresentator
"Fijn dat je er bent is een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn."
- Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijn Elferink boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op

Social media

© 2024 - Tijn Elferink en sprekersbureau Quality Bookings