Tijn Elferink

Gezondheidsjournalist
HomeOver Tijn ElferinkPresentatiesBoekenVideo’sNieuwsContact
Home
Tannines uit rode wijn houden je jong

Tannines uit rode wijn houden je jong

Elke Dag een Wijntip vroeg mij hoe het zit met het verhaal dat rode wijn gezond is. In elke mythe zit een kern van waarheid. Zo ook in de mythe dat rode wijn gezond is.

Wijn bevat polyfenolen, een groep antioxidanten. Het zijn een soort conserveringsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat het menselijk lichaam langer houdbaar is. Het leven is namelijk dodelijk. Als ons lichaam energie verbrandt, ontstaan schadelijke stoffen. Polyfenolen kunnen die schadelijke stoffen neutraliseren.

Polyfenolen zitten in allerlei voedingsmiddelen. In bessen, koffie, kurkuma en ook in wijn. Vooral in rode wijn. Wijn bevat verschillende polyfenolen die in en net onder de schil zitten. Ook tannine is een polyfenol (looizuur, wat rode wijn stroef maakt). Dat tannines een conserverende werking hebben is eigenlijk niet gek als je bedenkt dat je tanninerijke wijnen het langst kunt bewaren.

Het zijn ook deze polyfenolen die voedingsmiddelen kleur geven. Hoe zwarter je bessen, hoe geler je kurkuma, hoe rode je wijn; hoe meer polyfenolen. De druif met de meeste polyfenolen is Tannat. Tannat is afgeleid van tannine, en dat komt weer van tan (gebruind). Veruit de meeste tannatwijn komt uit Uruguay.

Is wijn van de Tannat-druif daarmee gezond? Nee. Als je aan onkruidverdelger een scheut Pokon toevoegt, gaan je planten er niet harder van groeien. Is Tannat wel gezonder dan Chardonnay of Sauvignon Blanc? Ook niet. Frisdrank met toegevoegde vitamine C is niet gezonder dan gewone frisdrank.

De voordelen die polyfenolen bieden wegen niet op tegen de nadelen van wijn (alcohol). Polyfenolen kun je beter uit andere voedingsmiddelen halen, zoals zwarte bessen. Geniet gerust van een glas wijn. Drink het omdat je het lekker vindt, niet omdat het gezond is.

Laatste blogberichten

Asperges: een feestje in de keuken (en de slaapkamer)
Tannines uit rode wijn houden je jong
Blog overzicht
"Fijn dat je er bent is de beste voorbereiding op het mantelzorgschap."
- Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
"Fijn dat je er bent. Belangrijk om te lezen, belangrijk om tegen je naasten te zeggen."
- Frank van der Lende, radiopresentator
"Fijn dat je er bent is een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn."
- Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijn Elferink boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op

Social media

© 2024 - Tijn Elferink en sprekersbureau Quality Bookings