Tijn Elferink

Gezondheidsjournalist
HomeOver Tijn ElferinkPresentatiesBoekenVideo’sNieuwsContact
Home
Tiramisu met van Pasen overgebleven eieren

Tiramisu met van Pasen overgebleven eieren

Na Pasen had ik een doos eieren over. Perfect om tiramisu van te maken. Zonder room en zonder alcohol.

Tiramisu betekent ‘trek me omhoog’ in het Italiaans. Een opkikkertje, dus. Dat is vooral te danken aan de (sterke) koffie die er in het gerecht gaat. Ik ben een koffiedrinker, maar: tiramisu is een dessert. Dat eet je dus niet lang voor het slapengaan. Het kan verstandig zijn decaf te gebruiken.

Over welke drank er in tiramisu gaat, verschillen de meningen. Van vin santo (dessertwijn uit Toscane) tot marsala (versterkte wijn van Sicilië) en zelfs brandy (brandewijn die in het Engels is verbasterd tot brandy). De grap is: in het originele recept komt geen drank voor. Je kunt tiramisu prima zonder alcoholische drank maken.

Wil je toch drank gebruiken? Amaretto is populair, maar likeuren zijn vooral zoet en van zoet op zoet wordt het gerecht niet beter. Mijn favoriet is vin santo, madeira is een goede tweede. Pas wel op dat je niet de Belem-madeira uit de supermarkt gebruikt. Om onder de accijns uit te komen, wordt daar zout en peper aan toegevoegd.

Tiramisu voor 6 personen, uit De Zilveren Lepel.

Dit heb je nodig:

  • 2 eiwitten en 4 eidooiers
  • 150 gr poedersuiker
  • 400 gr mascapone
  • 200 gr lange vingers
  • 175 ml sterke, afgekoelde koffie
  • 200 gr pure chocolade, geraspt
  • cacao

Zo maak je het:

Klopt de eiwitten stijf. In een andere kom: klop de eierdooiers en de suiker tot een luchtige massa. Spatel de mascarpone erdoor, vervolgens voorzichtig het eiwit. Leg een laag lange vingers in een diepe rechthoekige schaal. Bestrijk ze met de koffie, bedek met een laag mascarponeroom en bestrooi met chocolade. Maak laagjes tot de ingrediënten op zijn. Bestuif het gerecht met cacao en zet de schaal minimaal 3 uur in de koelkast.

Laatste blogberichten

Tannines uit rode wijn houden je jong
Tiramisu met van Pasen overgebleven eieren
Blog overzicht
"Fijn dat je er bent is de beste voorbereiding op het mantelzorgschap."
- Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
"Fijn dat je er bent. Belangrijk om te lezen, belangrijk om tegen je naasten te zeggen."
- Frank van der Lende, radiopresentator
"Fijn dat je er bent is een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn."
- Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijn Elferink boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op

Social media

© 2024 - Tijn Elferink en sprekersbureau Quality Bookings