Tijn Elferink

Gezondheidsjournalist
HomeOver Tijn ElferinkPresentatiesBoekenVideo’sNieuwsContact
Home
Gezond, duurzaam en diervriendelijk; dit is het beste ei dat je kunt kopen

Gezond, duurzaam en diervriendelijk; dit is het beste ei dat je kunt kopen

De kans is groot dat er voor Pasen eieren op je boodschappenlijstje staan. In 1 weekend gaan er 35 miljoen eieren doorheen. Gezond, duurzaam en diervriendelijk; welk ei is het best?

Kooiei: het legbatterijei heet nu verrijkt kooiei. Deze eieren worden niet in de supermarkt verkocht, maar zijn wel verwerkt in supermarktproducten. Zoals mayonaise en taart. Kippen worden gehouden in gestapelde kooien: 12,5 kippen op 1 vierkante meter. Dat is minder dan twee A4’tje per kip.

Scharrelei: dat klinkt beter dan het is. Deze kippen hebben het nauwelijks beter dan kooikippen. Kippen delen een vierkante meter met 8 andere kippen en ze zien nooit daglicht.

Vrije uitloopei: op 1 vierkante meter leven 9 kippen (binnen). Als er vanwege vogelgriep geen ophokplicht is, kunnen kippen naar buiten.

Biologisch ei: deze kippen mogen naar buiten en binnen hebben ze het beter dan vrije uitloopkippen.

Biodynamisch ei: kippen worden op een zo natuurlijk mogelijke manier gehouden. Daarom lopen er ook hanen rond. Ik broedde eens zo’n supermarktei uit.

Omega 3-ei: als je kippen lijnzaad of visolie voert, bevatten eieren meer omega 3-vetzuren. Dat zijn gezonde vetten, maar die kun je beter uit andere voedingsmiddelen halen (vette vis, lijnzaad en noten).

Hobbykip-ei: eet die met mate, omdat deze eieren te veel PFAS kunnen bevatten. Deze chemicaliën zijn ongezond en hopen zich in het lichaam op.

Het beste ei: een ei met zoveel mogelijk Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming. Kies daarom voor een biologisch of biodynamisch ei of een ei van Kipster, Rondeel, Eko of Demeter.

Laatste blogberichten

Asperges: een feestje in de keuken (en de slaapkamer)
Gezond, duurzaam en diervriendelijk; dit is het beste ei dat je kunt kopen
Blog overzicht
"Fijn dat je er bent is de beste voorbereiding op het mantelzorgschap."
- Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
"Fijn dat je er bent. Belangrijk om te lezen, belangrijk om tegen je naasten te zeggen."
- Frank van der Lende, radiopresentator
"Fijn dat je er bent is een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn."
- Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijn Elferink boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op

Social media

© 2024 - Tijn Elferink en sprekersbureau Quality Bookings