Tijn Elferink

Gezondheidsjournalist
HomeBiografieLezingenMediaBoekenLaatste nieuwsContact
Home
Een op de drie mantelzorgers op het werk in de knel

Een op de drie mantelzorgers op het werk in de knel

Een op de drie mantelzorgers komt op het werk weleens in de knel. Ook staat bij bijna 40 procent van de mantelzorgers het sociale leven op een lager pitje. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat Motivaction uitvoerde in het kader van het verschijnen van het boek Fijn dat je er bent van gezondheidsjournalist Tijn Elferink. Dit ‘handboek voor mantelzorgers’ ligt vanaf donderdag 10 november, de Dag van de Mantelzorg, in de winkel.

Nu al is een op de drie Nederlanders mantelzorger. “Iedereen krijgt met mantelzorg te maken”, aldus Elferink. “Je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst mantelzorg nodig.”

BESTEL FIJN DAT JE ER BENT.

Hoewel mantelzorgen ook voldoening geeft, vindt bijna 90 procent van de mantelzorgers het soms ook zwaar. Het zijn het vooral 25- tot 45-jarigen die op het werk in de knel komen, zo blijkt uit het onderzoek van Motivaction onder ruim duizend Nederlanders.

Op dit moment zijn bijna 5 miljoen mensen mantelzorger. Door vergrijzing en personeelstekorten in de zorg neemt dat aantal rap toe. Waar de vraag toeneemt, neemt het aantal beschikbare mantelzorgers tussen nu en 2040 met twee derde af, voorspelt het Sociaal Cultureel Planbureau.

Jonge mantelzorgers
We moeten volgens Elferink hoognodig af van het idee dat mantelzorg iets is voor later. “Veel mensen hebben een beeld dat mantelzorgers oud zijn en zorg geven aan mensen die nóg ouder zijn. Een op de vier kinderen groeit op in een gezin waar hulp nodig is, bijvoorbeeld doordat een van de ouders ziek is. En ook bij een vriend of vriendin die na een ongeluk hulp nodig heeft, is sprake van mantelzorg.”

Een op de vier Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Op de werkvloer heerst vaak nog een mantelzorgtaboe, stelt Tijn Elferink. Mantelzorgers voelen zich bezwaard als ze vanwege hun mantelzorgtaak iets later op het werk aankomen of tijdens de lunch een boodschap doen.

Mantelzorgvriendelijke werkgevers
In openheid zit een belangrijk deel van de oplossing zit, weet Elferink. “Het is aan werkgevers om een cultuur te creëren waarin werknemers open kunnen zijn over hun mantelzorgtaken. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en overheden die zich als ‘mantelzorgvriendelijk’ presenteren. Die werkgevers zijn trots op hun medewerkers als ze zich inzetten voor een zieke in hun omgeving.”

Helaas is mantelzorgvriendelijkheid nog geen gemeengoed. Maar liefst de helft van de mantelzorgers vertelt op het werk daarom niet dat hij of zij mantelzorger is.

“Flexibiliteit en begrip helpt medewerkers te behouden en ze te beschermen tegen een burn-out. De krapte op de arbeidsmarkt is voor werkgevers hét moment om mantelzorgvriendelijker te worden. Laat deze Dag van de Mantelzorg daarvoor het startschot zijn.”

Over mantelzorg
Mantelzorg is alle vrijwillige hulp aan iemand in je directe omgeving die dat nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat deze langdurig ziek is of een beperking heeft. Vaak gaat het om langdurige hulp aan een zieke ouder. Maar ook boodschappen doen voor een buurvrouw die haar voet heeft gebroken of zorgen voor een zieke vriend is mantelzorg.

Over Fijn dat je er bent
Fijn dat je er bent is hét handboek voor iedereen die mantelzorger is of wordt. Tijn Elferink en co-auteur Jan van Houten gaan op zoek naar antwoorden op vragen als: wat wordt er van mij als mantelzorger verwacht? Hoe ga ik met een dierbare het gesprek over mantelzorg aan? Kan je als mantelzorger nog wel met vakantie en waar kun je terecht als je zelf hulp nodig hebt? Het boek bevat veel praktische informatie, handige tips en persoonlijke verhalen om mantelzorgers te helpen en te inspireren.

Laatste blogberichten

Zo help je je lichaam met de zomertijd
Een op de drie mantelzorgers op het werk in de knel
Blog overzicht
"Mantelzorg geven maakt het brein mooier en rijker, zoals vrijwilligerswerk dat ook doet. Fijn dat je er bent is de beste voorbereiding op het mantelzorgschap."
- Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
"Fijn dat je er bent. Belangrijk om te lezen, belangrijk om tegen je naasten te zeggen."
- Frank van der Lende, radiopresentator
"Fijn dat je er bent is daardoor een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn."
- Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijn Elferink boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op

Socials:

© 2023 - Tijn Elferink en sprekersbureau Quality Bookings