Tijn Elferink

Gezondheidsjournalist
HomeOver Tijn ElferinkPresentatiesBoekenVideo’sNieuwsContact
Home
Het oog is gemaakt om veraf te kijken; dit is wat Team en Netflix met ons zicht doen

Het oog is gemaakt om veraf te kijken; dit is wat Team en Netflix met ons zicht doen

Het oog is gemaakt om veraf te kijken; dit is wat Team en Netflix met ons zicht doen

In het donker lezen is slecht voor je ogen: onwaar. Al moet het licht ook weer niet zo zwak zijn, dat je de letters dichter bij je ogen moet brengen.

Een boek lezen of naar een scherm kijken is slecht voor je ogen: waar. Het oog is gemaakt om veraf te kijken. Omdat we (vanwege schermen) vaker dichtbij kijken, past het oog zich aan. Dan is het voor het oog makkelijker om wat langer te zijn. Daardoor rekt het weefsel, dat dunner wordt. Het risico op bloedingen en loslaten van het netvlies neemt toe.

Naar buiten gaan is goed voor je ogen: waar. Kinderen moeten minimaal 2 uur per dag naar buiten; van de zesjarigen haalt 31% dat. Van de negenjarigen 14%. Veraf kijken is belangrijk, ook remt fel licht de groei van het oog.

Teveel uv-straling is slecht voor je ogen: waar. Het dunne, buitenste cellaagje van het hoornvlies kan verbranden. Omdat de huid van je oogleden dun is, kunnen er makkelijk huidtumoren groeien. Ook veroudert de ooglens sneller. Draagt daarom een zonnebril, zodra je gaan smeren met zonnebrand.

Wortelen zijn goed voor je ogen: waar. Wortelen zijn goed voor je ogen; onder andere vanwege beta-caroteen en vitamines C en E. Maar wortelen eten is niet beter.

Slechte wordende ogen hoort bij het ouder worden: onwaar. Verminderd zicht is niet iets dat bij ouder worden hoort. De meeste aandoeningen (maculadegeneratie, staar en glaucoom) zijn te voorkomen.

 

Laatste blogberichten

Asperges: een feestje in de keuken (en de slaapkamer)
Blog overzicht
"Fijn dat je er bent is de beste voorbereiding op het mantelzorgschap."
- Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
"Fijn dat je er bent. Belangrijk om te lezen, belangrijk om tegen je naasten te zeggen."
- Frank van der Lende, radiopresentator
"Fijn dat je er bent is een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn."
- Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijn Elferink boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op

Social media

© 2024 - Tijn Elferink en sprekersbureau Quality Bookings